Bilkent üniversitesi makine mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Barbaros Çetin ve beraberindeki öğrencileri sıkıştırılmış hava ile çalışan araç geliştirdi.
Dünya çapında sıkıştırılmış havanın çeşitli dönemlerde kullanılan bir teknoloji olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Barbaros Çetin, özellikle fransa’da bu teknoloji ile çalışan araba prototiplerinin de bulunduğunu belirtti. Sıkıştırılmış hava teknolojisinin ülkemiz açısından da önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Çetin, bu araçların tamamen yerli üretim olarak üretilebileceğini belirtti. “Sıkıştırılmış hava”yla çalışan araçlarının tamamen yerli kaynaklarla ve Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencileri ve aynı zamanda Makine Mühendisliği Topluluğu üyesi olan Utku Hatipoğlu, Cem Aydoğan, Yiğit Oskay’ın katkılarıyla geliştirildiğini bildiren Çetin, projenin 6 ay süren çalışmayla hayata geçirildiğini aktardı. Geliştirdikleri aracın şasesinin, sanayide kendi öğrencilerinin çalışmalarıyla ve Türk ustalarının elinden çıktığını ekleyen Dr. Çetin, motoryn çalışma prensibini şöyle açıkladı; Araç, bir tankın içine yüksek basınçla sıkıştırılmış havanın, özel regülatörden geçirilerek borularla motordaki pistonu çalıştırması esasına dayanıyor. Araç, dışarı atık olarak solunabilir hava veriyor. Havanın tank içerisine basınçla depolanması elektrik enerjisiyle çalışan bir kompresör yardımıyla oluyor. Bu elektrik, güneşten veya rüzgardan sağlanırsa tamamen bedava bir enerji haline gelmiş oluyor. Yüksek basınçlı hava, motorun içine girdiğinde ‘kısılma etkisi’ denen olay sayesinde, havanın sıcaklığı oldukça düşüyor. Motor çalıştığında aynı zamanda soğuyor. Bu sayede, araç üzerinde doğal bir klima ünitesini de barındırmış oluyor.
Ülkemiz açısından önemli olan bu gelişmenin ilk oluşunun, onlar kadar bizleri de heyecanlandırdığını belirtmemizde fayda var. Projenin devamı olarak ticari ürün geliştireceklerini belirten Dr. Çetin, “Bundan sonra yapmak istediğimiz, otellerde kullanılan golf arabalarını bu teknolojiyle geliştirmek. Ayrıca, engelli vatandaşlarımız için bu teknolojiyle giden tekerlekli sandalyeler yapmak istiyoruz. Eğer bu teknolojiyle çalışan sandalyeler yaparsak, belediyelere ya da muhtarlıklara verilecek bir kompresörle insanlar hem ucuza bu tekerlekli sandalyeleri alabilecekler hem de devamlı muhtarlığa ya da belediyenin kurduğu istasyonlara giderek depolarını doldurup uzun yıllar bu teknolojiyi kullanabilecekler.”